Prváci a druháci v Slovenskej národnej galérii

V piatok 8.11.2013 navštívili naši prváci a druháci Slovenskú národnú galériu v Bratislave. Mnohé deti išli do galérie po prvý raz a veľmi sa tešili.

Pred budovou Esterházyho paláca sa mamička prváčika Tomáška s deťmi krátko porozprávala o tom, čo to galéria vlastne je a čo v galérii môžeme vidieť  a deti si nachystali oči a uši, aby im nič neuniklo. Pri vstupe sa detí ujali pracovníčky galérie a deti sa rozdelili na dve skupiny. Jedna časť programu prebehla na druhom poschodí, v priestoroch aktuálnej výstavy Talianska maľba. Deti sa dozvedeli, ako si starí majstri kedysi sami vyrábali farby, z čoho mali štetce, rozprávali sa o rôznych farebných odtieňoch a ich názvoch, o hre svetla a tieňa a pohodlne usadení na vankúšikoch si obzerali originály vzácnych obrazov. Deti boli zvedavé a vnímavé a aktívne sa zapájali.

Pre deti boli pripravené aj tvorivé dielne, ktoré prebehli v ateliéri. Deti sa rozdelili do skupiniek a vybrali si farbu, ktorú chcú vyrobit. Následne si vymiešaním vajíčka, oleja a farebného prášku farby  vyrobili. Skúsili s nimi aj maľovať a farby, ktoré neminuli si priniesli do školy a použijú ich na hodinách výtvarnej výchovy.

Odkaz pre prípadných záujemcov o výstavu.

http://www.sng.sk/sk/uvod/vystavy/aktualne/talianska-malba

Spracoval Jana Rybáková, rodič a dobrovoľný spolupracovník školy

Archív

(c) 2017 Cirkevná základná škola Narnia